Wat betekent EMDR?
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”.
Het is een volwaardige en effectieve psychotherapeutische behandelmethode.
Letterlijk vertaald betekent het: “door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze ontlading verwerken van de emotionele reacties “.
Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt binnen de psychiatrie traumatisch genoemd. Veel mensen vinden trauma een zwaar woord maar iedereen heeft in zijn leven meerdere trauma’s meegemaakt. Het is heel waarschijnlijk dat het meest nare wat je in je leven hebt meegemaakt, een trauma heeft veroorzaakt.
Wanneer je na langere tijd nog steeds angst ervaart, levende beelden ziet, veel verdriet of boosheid voelt na bijv. een ongeval, een heftige ruzie, een scheiding, valt dit onder trauma. Ook huiselijk geweld, (kinder)mishandeling, seksueel misbruik, heftige bevallingen, doormaken van een ziekte of overlijden van een dierbare, zijn traumatische ervaringen. Soms kunnen mensen dit zelf verwerken maar soms lukt dit niet en komt jaren later door een burn-out, depressie of angststoornis, toch iets naar boven van wat in het verleden traumatisch is geweest.
EMDR is een snelle en effectieve manier om de traumatische gebeurtenissen aan te pakken. Sinds 1994 wordt deze methode toegepast in Nederland en het is momenteel de meest succesvolle, snelle en effectieve therapievorm.
Tijdens het intakegesprek wordt er samen met jou gekeken naar de nare gebeurtenissen in je leven. Hierin zal ik kijken of er een samenhang is zoals; Rouw, laag zelfbeeld, gebrek aan controle, scheiding, ongeluk, angst e.d.
Als één of meerdere ervaringen goed in beeld zijn, zal er gekeken worden met welke ervaring de EMDR-sessies gestart gaan worden. Tijdens de EMDR-sessie zal er teruggegaan worden naar de nare ervaring, waarbij je tegelijkertijd met je ogen de hand van de therapeut volgt of een koptelefoon op hebt met piepjes die snel overgaan van links naar rechts. Hierdoor wordt ‘het informatie verwerkingssysteem’ gestimuleerd. Normaliter verwerk je (nare) ervaringen tijdens een REM slaap. Je lichaam is heel ontspannen, waarbij je ogen heel snel van links naar rechts bewegen. Bij heftige ervaringen of meerdere kleine nare ervaringen, kan het zijn dat je brein het tijdens de REM slaap niet (goed) verwerkt. Hierdoor blijft het hangen in het brein, waarbij het de overgang naar het langer termijn geheugen niet kan maken. Tijdens de EMDR-sessie bootsen we deze REM slaap na: terwijl je volledig bij bewustzijn bent, zal de negatieve lading van de nare gebeurtenissen verdwijnen waardoor deze gebeurtenis alsnog de overstap kan maken naar het langer termijn geheugen.
De therapeut bootst de REM slaap na door:
1. Het volgen met de ogen van de vingers die van links bewegen
2. Het luisteren via de koptelefoon naar tikjes in oren die afwisselend van links naar rechts gaan
3. Het afwisselend van links naar rechts tikken op de knieën en/of handen.
De EMDR-sessie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur; dit is van tevoren niet precies in te schatten aangezien de emotionele lading bij de één snel zakt, en bij de ander minder snel. Daarom zal er altijd 1,5 uur gepland worden voor de eerste sessie, daarna kan beter ingeschat worden hoeveel tijd er nodig is voor de volgende sessie.
Na de sessie kan het effect nog even doorwerken; het brein stopt namelijk niet na de sessie maar gaat nog even door met verwerken. Je kunt je na de sessie erg opgelucht, rustig of zelfverzekerd voelen maar soms kun je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent omdat er nieuwe beelden en/of gevoelens naar boven komen. Bijna altijd ben je de dagen erna moe doordat je brein heel hard gewerkt heeft. Weet dat dit normaal is en dat dit geleidelijk wegebt.
Voor meer informatie verwijs ik je naar de folder over EMDR. Uiteraard kan je mij ook bellen of mailen met vragen.
Klik verder naar: wanneer EMDR
Klik verder naar: EMDR-flyer-2018.pdf